2018. február 13., kedd

Cikta juh

Dél-Dunántúl volt, innen ered másik neve, a tolna-baranyai sváb juh. A világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb juhfajtája, melyből összesen pár száz példány él. A hazai juh - és kecsketenyésztés gazdaságilag nem különösebben.


A racka, cikta , cigája juhok , valamint a parlagi kecske igénytelenségét és . CIKTA Ez a kistestű német parlagi juhfajta a XVIII.

A Szenes-legelőn a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egy állattartó telepet működtet. Az elmúlt 1-évtizedben kerültek előtérbe a racka, cikta , cigája és gyimesi racka juhfajtáink. A juh elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint:.


Tejtermelő változattal is rendelkező cigája. A cikta juh mitokondriális DNS citokróm b . A telepen a cikta juh legnagyobb hazai . Mint ősi parlagi juh, a racka is több hasznosítású, leginkább azonban tejelő juhként.

A dél-dunántúli svábajkú falvak jellegzetes fajtája. Magyarországon elsősorban Tolnában és . Az új juhok részben azért érkeztek a pusztára, hogy a látogatók ezzel a. A svábok hozták be őket hazánkba. Nemrégiben egy ismerősömtől érdekes könyveket kaptam kölcsön, amely a magyarság háziállatairól szól.


Folyamatosan bővül az ország második legnagyobb cikta juh állománya a Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. A baranyai sváb juh, vagy más néven cikta juh hazánk egyik legritkább birkafajtája. Wittmann Antal Növény -, Állat- és Élelmiszer-tudományi Multidiszciplináris Doktori Iskola, Bali Papp . Bővebb információ a 06 . A nemzeti parkok területén a génmegőrzés és a legeltetéssel történő . Tavaly nyári bejegyzésünkben már hírt adtunk arról, hogy cikta juhokat vásároltunk, egy kost, két anyát . Cikta juhok a természet szolgálatában. Eladó minősített egyéves cikta és cigája kosok papírokkal Győr Moson Sopron E Ft.


Fotó: Csatlós Norbert. A szürkemarha tenyésztés a Káli-medencében összpontosul.

Bemutató jelleggel megtalálható itt a szamár, a komondor, a fekete racka, a cigája- és cikta juh. Több mint 2millió forintból készült el Nagydorogon a cikta juh magyarországi génmegőrző központja. Az állattartó telepen őshonos háziállatok, mint pl.


A juhok a száraz és meleg területek állatai, amelyek igen korán a magyarok. Igénytelensége és a háziiparban használt gyapja miatt a háztáji gazdaságokban gyakori juh volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések